דף הבית » מוזיאוני הוותיקן
מסדרון באחד מהארמונות בהם נמצאים מוזיאוני הוותיקן

מוזיאוני הוותיקן

המוזיאונים של הוותיקן הם ביתה של הקפלה הסיסטינית וקילומטרים של יצירות מופת שלא יסולאו בפז. מוזיאוני הוותיקן הם אחד ממתחמי המוזיאונים הגדולים, העמוסים והמרהיבים בעולם.

המתחם העצום הזה מורכב מ-26 מוזיאונים ו-7 קילומטרים של אולמות וגלריות שמכילים את האמנות והעתיקות שנאספו על ידי האפיפיורים השונים ברציפות במשך מאות שנים. יש כאן אוספים מרהיבים של פסלים קלאסיים, קירות שלמים שצויירו בטכניקת פרסקו בחדרי רפאל, והקפלה הסיסטינית שצויירה על ידי מיכלאנג'לו.

בית המוזיאונים נמצא בתוך ארמון האפיפיור המפואר. מבנה עצום זה בשטח של 55 דונם מורכב משני ארמונות. ארמון הוותיקן המקורי (קרוב יותר לבזיליקת פטרוס הקדוש) ו-Palazzetto di Belvedere מהמאה ה-15 – אליהם מצטרפות שתי גלריות ארוכות.

ההיסטוריה של מוזיאוני הוותיקן

שלט - מוזיאוני הותיקן
שלט בדרך אל מוזיאוני הותיקן

המוזיאונים נוסדו במקור במאה ה-16 על ידי האפיפיור יוליוס השני כדי להציג לראווה את אוסף הפסלים הקלאסיים של הוותיקן. הראשונים שבהם הונחו עוד ב-1506 ב-Cortile Ottagono (בחצר המתומנת), שם נותרו רבים מהם עד היום. האפיפיור הזמין גם שניים מהאמנים המובילים של אותה תקופה לעבוד בארמון הוותיקן – את רפאל כדי לקשט את דירותיו הפרטיות ואת מיכלאנג'לו כדי שיצייר את הקפלה הסיסטינית.

במשך מאות שנים רצופות המשיכו האפיפיורים להוסיף לאוספים הללו חפצי אמנות רבים ולפתוח מוזיאונים חדשים. ההתפתחויות העיקריות כללו את הקמתו של מוזיאון פיו קלמנטינו בסוף המאה ה-18 ופתיחת המוזיאונים האטרוסקי והמצרי על ידי האפיפיור גרגוריוס ה-16 בשנות ה-30 של המאה ה-19.

אחת התקרות המעוטרות בוותיקן
אחת התקרות המעוטרות בוותיקן

רשימת חובה של היצירות שאסור לכם לפספס במוזיאוני הוותיקן

אתם תצטרכו קצת יותר משלוש שעות כדי לכסות את יצירות האמנות החשובות ביותר של מוזיאוני הוותיקן אבל אם תרצו לעמוד מול כל יצירה במוזיאוני הוותיקן, ייקח לכם 12 שנים לראות הכל. זה לא ייאמן! אמנם בהחלט אפשר לבקר במוזיאונים לבד אבל מומלץ בחום להצטרף למדריך טיולים.

לא רק שמדריך טיולים יאפשר לכם לדלג על התור, הוא גם ידריך אתכם במהירות וביעילות. המדריך יכניס ויוציא אתכם לפני שאתם נכנסים לעומס יתר מבלי לפספס שום דבר חשוב.

Powered by GetYourGuide

מרחבת הכניסה המקורה בגג שקוף, לכו דרך חצר האיצטרובל אל מוזיאון קיאראמונטי. אל תעצרו שם אלא המשיכו שמאלה במעלה המדרגות, אל מוזיאון פיו קלמנטינו, שם תמצאו את פסל אפוקסיומנוס העתיק, את פסל לאוקון ובניו ואת אפולו בלוודרה. שניהם נמצאים בחצר המתומנת (Cortile Ottagono).

airalo ad

כשתסיימו שם, עברו דרך סדרת חדרים אל חדר הצלב היווני (Sala Croce Greca), משם גרם המדרגות מוביל אל גלריה די קנדלברי (Galleria dei Candelabri). המשיכו דרך הגלריה לגלריה Tapestry ולגלריית המפות, אולם מדהים באורך 120 מטר מצופה במפות גיאוגרפיות יוצאות דופן מהמאה ה-16.

ציור קיר בגלריית המפות
ציור קיר בגלריית המפות

בקצה הגלריה המשיכו אל Sala Sobieski והלאה לחדרי רפאל, סדרה של 4 חדרים שצויירו בפרסקו על ידי רפאל בתקופת הרנסנס. אסכולת אתונה שבסטאנצה דלה סיניאטורה היא אולי היצירה הידועה ביותר שנמצאת כאן אבל לצידה תמצאו גם יצירות יוצאות דופן בחדר קונסטנטינוס, בחדר הליודורוס ובחדר השריפה בבורגו.

בכל מקום אחר החדרים המפוארים האלה יכלו להיות לב העניין אבל כאן, במוזיאוני הוותיקן, הם רק מופע החימום לגמר הגדול – הקפלה הסיסטינית.

הקפלה הסיסטינית

הגענו אל אחת מיצירות האמנות המפורסמות בעולם ובה נמצאים אחר כבוד ציורי התקרה של מיכלאנג'לו (1508-1512) והיצירה האיקונית "יום הדין האחרון" 1536-1541.

צילום של הקפלה הסיסטינית
צילום גרילה של הקפלה הסיסטינית

שטח התקרה משתרע על פני מאות מטרים רבועים ועליה מצויירים 9 סצנות המתארות סיפורים מספר בראשית. היצירה המפורסמת ביותר, בריאת האדם, מראה את אלוהים המזוקן מושיט אצבע שמנסה לגעת באצבעו של אדם וכך להחיות אותו.

לפני היציאה מחלל הקפלה הסיסטינית, הקדישו זמן להתבונן בציורי הקיר על הקירות הצדדיים. הם צוירו על ידי צוותים מאוד מיומנים של אמנים בתקופת הרנסנס. ביניהם נמצאת היצירה "פיתויו של ישו" של בוטיצ’לי ויצירת המופת הגדולה של פרוג’ינו, "ישו מעניק את מפתחות השמים לפטרוס".

אם יש לכם עוד זמן…

אתם יכולים לראות עוד כמה דברים מעניינים. ליד איזור הכניסה נמצאת גלריית האמנות, ה-Pinacoteca. יש בה אוסף ציורים אדיר הכולל את יצירתו האחרונה של רפאל "ההשתנות" עליה הוא עבד בין השנים 1516–1520 ואת הירונימוס (San Girolamo) הבלתי-גמורה של ליאונרדו דה וינצ'י משנת 1482 לערך.

בהמשך, באגף החדש של מוזיאון קיאראמונטי ניצב פסל מהולל המתאר את נהר הנילוס כאל שוכב מכוסה ב-16 תינוקות.

אם אתם רוצים לעבור למקום אחר בזמן, לכו ובקרו במוזיאון המצרי המציג ממצאים ממצרים העתיקה. המוזיאון האטרוסקי מציג חפצים מהקברים של צפון מחוז לאציו באיטליה בו התגוררו האטרוסקים.

פסל - ראש זאב בוותיקן

רשימת המוזיאונים העיקריים של הוותיקן

כרטיסים וסיורים מודרכים במוזיאוני הוותיקן

אין באמת חובה לרכוש כרטיסים מראש למוזיאוני הוותיקן, אך כדאי מאוד להימנע מהתורים הארוכים הידועים לשמצה. את הכרטיסים הסטנדרטיים אפשר לקנות בכניסה למוזיאונים או באינטרנט. הביקוש אליהם תמיד גבוה, אז השתדלו להזמין אותם כמה שיותר מוקדם.

Powered by GetYourGuide
  • המוזיאונים פתוחים בין 9:00 ל-18:00 בימי שני עד שבת, ועד 14:00 ביום ראשון האחרון של החודש.
  • שימו לב שניתן להיכנס רק בלבוש צנוע אז אין כניסה עם כתפיים חשופות, חצאיות מיני או מכנסיים קצרים.
  • מותר לצלם (ללא פלאשים או חצובות) בכל מקום מלבד הקפלה הסיסטינית.

מתי הכי מומלץ לבקר במוזיאונים?

תכל'ס, המוזיאונים עמוסים כל הזמן אבל בגדול, ימי שלישי וחמישי הם הימים השקטים ביותר בשבוע, גם ימי רביעי בבוקר יחסית פחות עמוסים. אחרי הצהריים באופן כללי גם פחות עמוס.

פורסם ב:

Scroll to Top
דילוג לתוכן