דף הבית » 16 דברים שכדאי לדעת לפני ביקור ברומא
תצלום אווירי של בנייני בטון והקולוסיאום ברומא בשעות היום

16 דברים שכדאי לדעת לפני ביקור ברומא

רומא אולי נראית מאיימת למבקרים בפעם הראשונה – אבל אפשר ליהנות ממנה הרבה יותר ממה שחושבים. הנה הדברים המרכזיים שחשוב לדעת לפני הנסיעה לעיר שבתוכה שוכנת עיר נוספת, הוותיקן.

1. בחרו את הזמן הנכון לביקור באתרים המרכזיים

מזרקת די טרווי בשעות הערב
מזרקת די טרווי בשעות הערב

רומא צפופה, ובמיוחד אתרים כמו מוזיאוני הוותיקן. תכננו את הטיול מראש: בקרו שם בימי שלישי או חמישי. יום שני פחות מתאים, כי מרבית המוזיאונים האחרים סגורים ברומא ואז כולם נוהרים לוותיקן. בשנת 2024 הסתיימו השיפוצים במזרקת טרווי, וכעת יש הגבלות על שעות הביקור שם.

2. הקצו לפחות שלושה ימים לעיר

התחילו בקולוסיאום, המשיכו לפורום הרומי ולגבעת פלטין. קחו הפסקת אספרסו במרכז ההיסטורי והזמינו כרטיסים מראש לוותיקן.

3. קנו כרטיסים מראש

תורים יכולים להרוס לכם את היום. רכישת כרטיסים אונליין מראש – במיוחד לאתרים כמו הוותיקן, גלריית בורגזה או סיורים בטירת סנטאנג’לו – תחסוך לכם זמן ומאמץ.

4. תכננו את הביקור לפי עונות השנה

קיץ הוא העונה העמוסה ביותר וב-2025 עוד יותר, בגלל שנת היובל וחגיגות הג’ובילאו. עדיף להגיע בחודשים שאינם חודשי החופשה. פחות תיירים, מחירים נוחים יותר.

5. בחרו בקפידה את מקום הלינה – המיקום חשוב לא פחות מהמחיר

ברומא, המיקום של מקום הלינה משפיע רבות על חוויית הביקור. עדיף לבחור מלון, דירה או גסטהאוס במרחק הליכה מאתרים מרכזיים כמו הותיקן, הקולוסיאום, פיאצה נבונה או פיאצה די ספאניה – גם אם זה מעט יקר יותר. כך תחסכו זמן יקר על תחבורה, תיהנו מהעיר גם בשעות הערב, ותרגישו בטוחים יותר בשובכם בלילה.

6. הכירו את הגבולות שלכם

אם ביקרתם בעשר כנסיות ואתם כבר לא זוכרים איזו הייתה איזו – סימן שדי. עדיף להתמקד בכמה נבחרות.

7. דלגו על המדרגות הספרדיות

פיאצה די ספאניה והמדרגות הספרדיות
פיאצה די ספאניה והמדרגות הספרדיות

המדרגות הספרדיות הפכו לאטרקציה מתויירת מדי, עם דוכנים ומלכודות תיירים. ואם תישבו עליהן – כנראה שתקבלו קנס.

8. הזמינו מקום במסעדות מראש

המסעדות הפופולריות ברומא מתמלאות שבועות מראש. גם אם אתם מתנהלים בטיולים שלכם באופן ספונטני – תמיד עדיף להזמין מראש. הזמנה מראש היא מהדברים שאולי נראים שוליים, אבל בפועל הם הכרחיים. מסעדות רומאיות נוהגות לכבד יותר סועדים שמגיעים עם הזמנה – גם כשיש לא מעט שולחנות פנויים.

9. דלגו גם על פה האמת – La Bocca della Verità

פה האמת - La Bocca della Verità
פה האמת – La Bocca della Verità

Bocca della Verità (פי האמת) היא תבליט אבן ישן בדמות ראש של אריה עם פה פתוח, שמיליוני אצבעות לחות ושמנוניות נגעו בו לאורך השנים. כמעט לכל מדינה יש משהו דומה כולל אגדה קסומה: במקרה הזה – האגדה מספרת שהאריה ינשוך את היד שלך אם תגיד שקר. כן, בטח.

10. תאכלו כמו רומאים

רוב המסעדות ברומא פתוחות בין 12:00 ל-15:00 ושוב הן נפתחות בין 19:30 ל-23:00. נהוג גם שהן סגורות יום אחד בשבוע – לרוב ביום ראשון או שני. בחודש אוגוסט, רבות מהן נסגרות לפחות לשבוע, ויש מסעדות שסוגרות לאורך כל החודש.

טיפים חשובים נוספים:

  • חותכים את הספגטי עם השיניים – לא שואבים אותו.
  • פסטה אוכלים עם מזלג בלבד – לא משתמשים בכף.
  • מותר לאכול פיצה עם הידיים כשאוכלים אותה ברחוב, אבל במסעדות נהוג להשתמש בסכין ומזלג.
  • כמו כל סבתא איטלקייה, השתמשו בלחם כדי לנגב את הרוטב מהצלחת.
  • כן, היום כבר יש מסעדות טבעוניות ברומא.

11. התלבשו בהתאם

תייר

הסטייל הרומאי נחשב לאחד הידועים בעולם, ואין דרך טובה יותר להימנע מלהיראות כמו תייר מאשר להתלבש בסטייל – במיוחד כשיוצאים למסעדות יוקרה או למועדונים.

כשאתם מטיילים בשכונות במהלך היום, הסגנון המתאים הוא קז’ואל מוקפד. ובכל מקרה – אל תסתובבו בקפוצ’ון, מכנסיים קצרים וכובע שמש.

12. היו מודעים לחוקים שמכוונים במיוחד לתיירים

התמודדות עם פסולת בעיר היא אתגר מתמשך ברומא, אבל נעשים גם צעדים נוספים כדי לשמור על הסדר. בשנת 2019 נכנסו לתוקף חוקים שנועדו לרסן את ההתנהגות הלא אחראית של מבקרים. מי שמפר את הכללים עלול להיקנס בסכום של עד 500 אירו, או לקבל איסור כניסה זמני לאזור שבו נעברה העבירה.

הנה כמה מההגבלות המרכזיות:

  • חל איסור לשבת על המדרגות הספרדיות.
  • אסור להיכנס (אפילו לא לשכשך רגליים) במזרקות העיר.
  • אין לאכול באופן מבולגן ליד אתרים היסטוריים.
  • חל איסור להסתובב ברחובות בלי חולצה.
  • אסור לגרור עגלות ילדים או מזוודות עם גלגלים על מדרגות היסטוריות.
  • בשתייה מברזיות הציבוריות, אין להצמיד את הפה לפיה – יש לשתות מתוך כפות הידיים.

13. היו אדיבים וכבדו את המנהגים המקומיים

תושביה של איטליה הם רשמיים יחסית והקפדה על נימוסים וצורת פנייה נחשבת לחלק חשוב מהתרבות המקומית. כשאתם נכנסים לבר, חנות, מסעדה או קפה – פנו בשלום בהתאם לשעה: בונג’ורנו (בוקר טוב), בון פומריצ’ו (צהריים טובים) או בואנסרה (ערב טוב).

כדי למשוך תשומת לב או לבקש עזרה, השתמשו במי סקוזי (סליחה).
אם אתם רוצים לעבור מישהו במרחב צפוף – אמרו פרמסו (סלח לי).

ובכנסיות – הקפידו על לבוש הולם: כתפיים וברכיים מכוסות.

14. בריאות ובטיחות ברומא

ברומא אין סיכונים בריאותיים מיוחדים – מלבד אולי תחושת כובד אחרי יותר מדי אוכל (וגלידה). אבל יש כמה טיפים שיעזרו לכם להרגיש במיטבכם במהלך הביקור:

  • הכינו את הרגליים – רחובות מרוצפי אבן עתיקים, מדרגות ארוכות ושעות של הליכה ידרשו מכם לא מעט. נעלו נעלי ספורט נוחות להליכה.
  • הקפידו על שתייה מרובה – בקיץ חם מאוד, במיוחד באזורים פתוחים כמו הפורום הרומי. קחו איתכם בקבוק מים, שתו הרבה, ומלאו אותו בברזיות הציבוריות הפזורות ברחבי העיר.

15. בחרו את המועדפים שלכם ו… לכו לאיבוד ברומא

החליטו אילו מהאתרים המרכזיים ברומא הכי מדברים אליכם, וקבלו את העובדה שלא תספיקו לראות הכל בביקור אחד בעיר. ניסיון “לסמן וי” על מקומות כמו הוותיקן או הפורום הרומי במהירות רק יוביל לתחושת החמצה ולחץ – אלו חוויות עוצמתיות ששווה להקדיש להן זמן אמיתי.

כדאי לשקול לרכוש את כרטיס ה־Roma Pass, שיכול לחסוך כסף על אתרים מרכזיים וגם כולל נסיעה חופשית בתחבורה הציבורית – תוספת מבורכת כשנגמר לכם הכוח ביום חם.

אל תשכחו להשאיר גם זמן לשוטטות, לשבת בבית קפה ולצפות באנשים – זו אחת מההנאות האמיתיות של החיים הרומאיים.

16. שמרו על עירנות במיוחד באיזורים המתויירים

רומא היא עיר בטוחה באופן כללי, אך גניבות קטנות וכייסים מסתובבים פה בכל פינה. השתמשו בשכל הישר ושמרו היטב על החפצים שלכם. כייסים וגנבים פועלים באזורים עמוסים בתיירים כמו הקולוסיאום הרומי, פיאצה די ספאניה, פיאצה ונציה וכיכר פטרוס הקדוש.

שמרו על ערנות במיוחד בתחנת הרכבת המרכזית טרמיני ובאוטובוסים – אוטובוס 64 שמוביל לוותיקן ידוע לשמצה. החזיקו את הארנק, הטלפון וחפצים יקרי ערך קרוב אליכם – ארנק בולט בכיס האחורי לא יישאר שם זמן רב.

אם כייסו או גנבו מכם משהו, חשוב לדווח למשטרה תוך 24 שעות ולבקש אישור על המקרה כדי שבמקרה הטוב יעזרו לכם למצוא את מה שנגנב ובמקרה הרע יהיה לכם אישור מול חברת הביטוח שלכם. מספר החירום של המשטרה באיטליה הוא 112. אל תשאירו תיקים תלויים על כיסאות ריקים בבתי קפה, ואל תניחו אותם במקום שלא תוכלו לראות.

היזהרו מקבוצות של ילדים או אנשים שמנסים למשוך את תשומת הלב שלכם – אם אתם חשים שאתם יעד לניסיון גניבה, התרחקו במהירות ואל תחששו לצעוק “וא וייא” (“לך מפה!”).

פורסם ב:

Scroll to Top
דילוג לתוכן