דף הבית » כיכר פטרוס הקדוש – כיכר הוותיקן

כיכר פטרוס הקדוש – כיכר הוותיקן

כיכר פטרוס הקדוש הנשקפת מבזיליקת פטרוס הקדוש היא פיאצה גדולה ויפה שיש בה הרבה מה לראות ולחוות. הוותיקן מלא עד אפס מקום במבנים ואתרים מכל הסוגים. אף על פי שאנשים נוסעים מרחבי העולם כדי לצפות במה שמוצג בתוך הבניינים הללו כמו מוזיאוני הוותיקן למשל, חלקם שוכחים ליהנות מהיופי של מה שנמצא מחוץ לוותיקן.

כיכר הוותיקן
כיכר הוותיקן

הדרך היפה ביותר להגיע לכיכר פטרוס הקדוש היא לאורך רחוב Via della Conciliazione. זהו רחוב ארוך שמתחיל במבצר סנטאנג'לו.

מהי כיכר פטרוס הקדוש?

בזיליקת פטרוס הקדוש היא ללא ספק הבניין המפורסם ביותר בקריית הוותיקן והגדול ביותר במתחם. בעוד שהבניין מבפנים ומבחוץ הוא יצירת אמנות מוחלטת, השטח שנמצא בפתח הבניין הזה הוא אטרקציה מעניינת לא פחות. הרחבה הגדולה הזו, כמו גם הבזיליקה, נקראת על שמו של פטרוס הקדוש שהיה אחד משליחיו של ישו וכן האפיפיור הקתולי הראשון ושנהרג פה על ידי הרומאים באחת משנות ה-60 לספירה.

הקיסר קונסטנטינוס בנה כנסייה מעל מקום הקבר שמאוחר יותר נבנתה מחדש והפכה לבזיליקה ולכיכר שאנו מכירים היום. כיכר פטרוס הקדוש היא גם אחת הכיכרות הגדולות בעולם. אורכה 320 מטר ורוחבה 240. היא יכולה להכיל 300,000 אנשים בעת ובעונה אחת וזה קורה מדי פעם באירועים נוצריים דתיים שמארגנת מדינת הוותיקן.

כיכר הוותיקן עם צעדה של ילדים
כיכר הוותיקן עם צעדה של ילדים

מתי נבנתה כיכר פטרוס הקדוש?

האפיפיור אלכסנדר ה-12 הזמין מג'ובאני לורנצו ברניני את הכיכר הזו. ברניני עבד ללא לאות על התכנון והבנייה קצת יותר מעשור, משנת 1656 עד 1667. המטרה המקורית של הכיכר הזו במילותיו של האפיפיור אלכסנדר ה-12 הייתה ש"מספר האנשים הגדול ביותר יוכל לראות את האפיפיור נותן את ברכתו". למרות שעבודתו של ברניני הסתיימה ב-1667, תלמידיו המשיכו להוסיף שדרוגים לכיכר וכך נוספו כ-140 פסלים מעל העמודים שבכיכר עד שנת 1670.

בזיליקת סנט פטרוס כפי שהיא נשקפת מכיכר הוותיקן
בזיליקת סנט פטרוס כפי שהיא נשקפת מכיכר הוותיקן

כדי להוסיף לפאר של כיכר פטרוס הקדוש, נבנה גרם מדרגות מלכותי בין 1662 ל-1666. המדרגות הללו מקשרות את הכיכר לארמונות הוותיקן והן עצמן מראה מרהיב.

מה שמייחד אותם זו נקודת המבט המאולצת שלהם. המעצבים של המדרגות הללו יצרו אותן כך שייראו הרבה יותר ארוכות ממה שהן. למרות שאורכן האמיתי הוא כ-60 מטרים, נדמה שהן ארוכות יותר מ-100 מטרים. האפקט הזה הושג על ידי צמצום מתמשך של רוחב גרם המדרגות, וכדי להעצים את האפקט עוד יותר, המעצבים הקטינו את המרחק בין העמודים לכיוון העליון.

המבנים והמונומנטים שתראו בכיכר פטרוס הקדוש

הכיכר ממוסגרת על ידי רצועת עמודים גדולה המשתרעת מהבזיליקה ולאחר מכן נפתחת לכעין מעגל (2 פרסות) המקיף את הכיכר. יש כאן 284 עמודים גדולים ולא מחורצים ו-88 פילסטרים. הפשטות של העמודים נועדה לכוון את עיני הצופה אל המבנה של הבזיליקה.

הן החלל והן המבנים של בזיליקת פטרוס הקדוש הם דוגמה לסגנון ארכיטקטורה שהיה נהוג אז נגד הרפורמציה. העמודים והכיכר נבנו בצורה כזו שיקבלו את פני המאמינים בחזרה לכנסייה בעקבות הרפורמציה הפרוטסטנטית שהחלה ב-1517. לפי ברניני, העמודים שיוצאים מהבזיליקה ומקיפים את הכיכר הם למעשה "זרועות הכנסייה" המושטות כדי לחבק את המאמינים ולהחזיר אנשים לכנסייה.

על העמודים מונחים 140 פסלים שכל אחד מהם מייצג קדוש אחר וכולם מסתכלים על הכיכר.

העמודים בכיכר פטרוס, כיכר הוותיקן
העמודים בכיכר פטרוס, כיכר הוותיקן

למרות שכל מה שתיארנו עד כה מאוד מרשים, הרי שהפריט הבולט ביותר בכיכר פטרוס הוא האובליסק שבמרכזה. חתיכת הסלע העצומה הזו (25 מטרים גובהה) הובלה ממצרים לרומא בשנת 37 לספירה על ידי הקיסר קליגולה והוקמה כחלק מקרקס מרוצי סוסים. כאשר העמוד הונח ברומא לראשונה, הוא לא היווה סמל דתי אלא סמל לגבורתו של הקיסר הרומי. הוא הועבר לכיכר פטרוס הקדוש בשנת 1586.

האובליסק המצרי העתיק בכיכר פטרוס ברומא
האובליסק המצרי העתיק בכיכר פטרוס ברומא

המזרקות של כיכר פטרוס

שתי מזרקות נמצאות בתוך כיכר פטרוס הקדוש והם שוכנות משני צדי האובליסק. הם נבנו על ידי קרלו מדרנו וברניני.

מזרקת מדרנו נבנתה על אמת מים משוחזרת (אקווה פאולה) שנבנתה מחדש על ידי האפיפיור פאולוס החמישי. מקור המים כאן היה שופע יותר והאדריכל קרלו מדרנו קיבל רשות לעצב מחדש את המזרקה שכבר הייתה שם. המזרקה בנויה על בסיס מתומן ומחזיקה אגן גדול. מסביב למזרקה יש מדרגות ועמודים קטנים. בחלק העליון יש כיסוי דמוי פטרייה שמעוטר בקשקשים הגורמים למים להבריק כשהם זורמים על האבן.

המזרקה השנייה נוצרה על ידי ברניני והושלמה שנים מאוחר יותר בשנת 1677. היא נבנתה כדי לשכפל כמה שיותר את העיצוב של מזרקת מדרנו שהיה שונה מאוד מהמזרקות שעיצב בזמנו ברניני.

Powered by GetYourGuide

האירועים שמתקיימים בכיכר פטרוס הקדוש

בכיכר עדיין נערכים מדי פעם אירועים דתיים חשובים. בחזית הבזיליקה יש מרפסת שבה עומד האפיפיור ומקיים את הטקסים הללו. כל אפיפיור שנבחר יוצא למרפסת הזו בפעם הראשונה לאחר בחירתו. כשהוא עומד מוגבה בקדמת הבניין, הוא נמצא בגובה הפסלים הניצבים בראשי העמודים של הכיכר ובכך למעשה הוא עומד לצידם. האפיפיור עומד על המרפסת גם בחג הפסחא וגם בחג המולד ומקבל את פני אלפי המאמינים הנוהרים לכיכר.

בכל יום ראשון בצהריים, קהל רב מתאסף בכיכר פטרוס הקדוש כדי להשתתף בטקס האנגלוס דומיני בו מקבלים את ברכת האפיפיור, שמביט מחלון חדר העבודה שלו בארמון האפוסטולי – ארמונו של האפיפיור.

פורסם ב:

Scroll to Top
דילוג לתוכן