בין שרידי רומא העתיקה ניצב הפנתאון, מבנה עתיק מרשים ששרד אלפי שנים. נבנה בשנת 125 לספירה ומאז עבר גלגולים רבים לאורך ההיסטוריה. הוא שימש כמקדש, כמקום קבורה וכיום כאתר תיירות פופולרי.
פירוש המילה "פנתאון" ביוונית הוא "כל האלים". השימוש בשם הזה, היה רווח בתקופה ההלניסטית והוא מרמז על ייעודו המקורי של המבנה כמקום פולחן לכל האלים. עם זאת, זהותו של הארגון הדתי שהקים אותו נותרה בגדר תעלומה. לאורך השנים שימש הפנתאון גם כמקום התכנסותו של הסנאט הרומי וכמקום מפגש חשוב לאנשי רוח ותרבות.
בחזיתו הקדמית של המבנה כתובה הקדשה בזו הלשון: ”M•AGRIPPA•L•F•COS•TERTIVM•FECIT” והפירוש שלה הוא: ”מ' אגריפה, בנו של לוקיוס, בנה זאת בכהונתו השלישית כקונסול”.
מתכננים כעת את החופשה שלכם?
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בוותיקן. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה:
- כרטיס כניסה למוזיאונים ולקפלה הסיסטינית
- מדריך שמע דיגיטלי על בזיליקת פטרוס הקדוש
- סיור מודרך במוזיאוני הוותיקן, הקפלה הסיסטינית ובבזיליקה
- כרטיס לאוטובוס בין נמל התעופה לתחנת רומא טרמיני
- נסיעה באוטובוס מ/אל נמל התעופה פיומיצ'ינו
- כרטיס דילוג על התור למוזיאוני הוותיקן והקפלה הסיסטינית
- כרטיס לאוטובוס התיירים Hop-On Hop-Off ברומא
- כרטיס VIP לקולוסיאום, הפורום הרומי וסיור בגבעת הפאלאטיום
- כרטיסי דילוג על התור לקולוסיאום, הפורום הרומי, וגבעת הפאלאטיום
המבנה עצמו מרשים ביותר. כיפתו העצומה, בקוטר של 43 מטרים, בנויה מבטון – חומר חדשני בזמנו – והיא נתמכת על ידי קירות עבים וקשתות. במרכז הכיפה ישנו חלון עגול, הנקרא "אוקולוס", המאפשר לאור טבעי לחדור פנימה וליצור אפקט מיוחד.
הפנתאון הוא עדות מרשימה להישגי האדריכלות וההנדסה של רומא העתיקה. הוא משמש כיום תזכורת חיה להיסטוריה העשירה של העיר, ומוקד משיכה לתיירים מכל רחבי העולם שמבקרים גם בכיכר שנמצאת בקדמתו – "פיאצה דלה רוטונדה" (Piazza della Rotonda).
למעלה מ-1800 שנה עמד הפנתאון ברומא כמבנה הבטון הגדול ביותר בעולם. כיפתו המרשימה שימשה השראה לאמנים רבים, ביניהם מיכלאנג'לו, שעיצב את כיפת בזיליקת פטרוס הקדוש בהשראתה.
- החלון היחיד במבנה הוא פתח עגול בקצה הכיפה, המכונה "אוקולוס", או בעברית, "העין". קרני השמש החודרות דרכו ממלאות את החלל הפנימי באור רך ויוצרות אפקט מרהיב.
- הרצפה עשויה מגרניט אפור, שיש צהוב ופורפיר. היא מעוטרת בדוגמה מתחלפת של עיגולים וריבועים לסירוגין.
- קברים של אישים מפורסמים רבים נמצאים בפנתאון, ביניהם הצייר רפאל שנקבר תחת האדיקולה השנייה משמאל לנישה הראשית שמול הכניסה לרוטונדה ומלכי איטליה, ויטוריו אמנואלה השני שנקבר בנישה המערבית של הרוטונדה ואומברטו הראשון בנישה המזרחית שממול.
הביקור בפנתאון הוא חוויה בלתי נשכחת לכל מי שמעריך אדריכלות, היסטוריה ותרבות. שילוב מיוחד של יופי עתיק, עבודת יד מוקפדת וסיפורים מרתקים הופכים את המקום למוקד חובה לכל מבקר ברומא.
מידע חיוני על הביקור בפנתאון
הפנתאון פותח את שעריו למבקרים בכל ימות השבוע, ומזמין אתכם לחוויה מרתקת בין עמודים עתיקים וסיפורים היסטוריים.
- שעות הפתיחה הן:
- שני עד שבת: 9:00-19:15
- ראשון: 9:00-17:45
- שימו לב שבחגים ציבוריים, הפנתאון נסגר מוקדם יותר, בשעה 13:00 לרוב אבל בכל הקשור לשעות פתיחה תמיד כדאי לברר זאת מראש באתר הרשמי.
- שעות הערב הן זמן נפלא לבקר בפנתאון. כך תוכלו ליהנות מהאווירה הייחודית במקום, ולסיים את הערב עם ארוחת ערב רומנטית באחת המסעדות שיש באזור.
- בניגוד לאתרי תיירות פופולריים אחרים ברומא, הכניסה לפנתאון היא חופשית לחלוטין! לא תצטרכו לעמוד בתורים ארוכים או לרכוש כרטיסים מראש.
- הפנתאון אינו גדול במיוחד, ותוכלו לטייל בו תוך זמן קצר אך עם זאת, כדי להעמיק את ההבנה שלכם ולספוג את כל המידע המרתק שמציע המבנה, מומלץ לשקול לקחת הדרכה קולית, ספרון הסברה או אפליקציית הסבר:
מה עוד יש לעשות באיזור?
כיכר Piazza della Rotonda הסמוכה לפנתיאון שוקקת חיים ותוססת. בתי קפה, ברים ומסעדות רבים פזורים סביב, ומציעים אפשרות לנוח, להתרווח וליהנות מהאווירה הייחודית. מדי פעם מתקיימות בכיכר הופעות מוזיקה חיות, המוסיפות נופך נוסף לקסם של המקום. בנוסף בקרבת מקום נמצאים גם:
- מזרקת טרווי המפורסמת
- פיאצה די ספניה והמדרגות הספרדיות
- פיאצה נאבונה
- רחוב הקניות Via del Corso
מה פירוש הביטוי "לפנתיאון" בעברית?
הביטוי הסלנגי "לפנתיאון" בעברית משמש לתיאור אדם או דבר יוצא דופן, מיוחד או בעל חשיבות רבה. מקור הביטוי הוא במבנה העתיק "הפנתאון" ברומא, שנחשב לאחד המבנים המרשימים והחשובים ביותר בעולם העתיק.
השימוש בביטוי מרמז על כך שהאדם או הדבר המדובר ראוי להערצה והוקרה, בדיוק כמו המבנה העתיק. לעתים קרובות, הביטוי משמש בהקשר של הישגים יוצאי דופן, כישרון מיוחד או יופי עוצר נשימה. הנה כמה דוגמאות לשימוש בביטוי:
- "איזה אאוטפיט, אחותי, פשוט לפנתיאון"
- "הבית מבריק מניקיון – לפנתיאון!"
- "הוא צייר פנטסטי, היצירות שלו – לפנתאון!"
חשוב לציין שהביטוי "לפנתיאון" הוא ביטוי סלנגי, ולכן אינו מתאים לכל הקשר. עדיף להשתמש בו בשיחות בין חברים או בני משפחה.