במהלך הביקור במוזיאוני הוותיקן, לקראת היציאה ממוזיאון פיו קלמנטינו, תגלו את אחת מיצירות האדריכלות המפוארות בוותיקן – סליל המדרגות הכפול של ברמנטה – Bramante Staircase. לגרם המדרגות הלולייני שתי גרסאות מפותלות ומרהיבות ביופיין, שכל אחת מהן טומנת בחובה סיפור מרתק המתחיל בתקופת הרנסנס ונמשך עד למאה ה-20, ומורשת אדריכלית והנדסית מרשימה.
גרם המדרגות המקורי נבנה במאה ה-16 על ידי דונטו ברמנטה וממשיכי דרכו והיווה פריצת דרך הנדסית ואדריכלית. כעבור מעל ל-400 שנים לאחר מכן, נבנתה גרסה מודרנית של גרם המדרגות על ידי האדריכל ג'וזפה מומו. זוהי למעשה הגרסה אותה אנו מכירים כיום. גרסה זו הפכה לאייקון עולמי של אדריכלות והנדסה מתקדמת ומשמשת מקור השראה לאדריכלים ואמנים עד היום. אז מי היה דונטו ברמנטה? ומה עלה בגורל המדרגות המקוריות שתכנן?
כשסוסים דהרו במעלה גרם המדרגות המקורי
גרם המדרגות המקורי של ברמנטה תוכנן ונבנה בשנת 1505 על ידיו. שבע שנים לאחר תחילת העבודות נפטר ברמנטה וממשיכי דרכו השלימו את העבודה בהתאם לתכנון המקורי. ברמנטה נחשב לאחד מהאדריכלים הגדולים של הרנסנס שיצרו לצד ליאונרדו דה וינצ'י, רפאל ומיכלאנג'לו תחת הרנסנס הגבוה באיטליה. גרם המדרגות שנקרא על שמו, הוא אחת מהיצירות החשובות ביותר שלו.
מתכננים כעת את החופשה שלכם?
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בוותיקן. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה:
- כרטיס כניסה למוזיאונים ולקפלה הסיסטינית
- מדריך שמע דיגיטלי על בזיליקת פטרוס הקדוש
- סיור מודרך במוזיאוני הוותיקן, הקפלה הסיסטינית ובבזיליקה
- כרטיס לאוטובוס בין נמל התעופה לתחנת רומא טרמיני
- נסיעה באוטובוס מ/אל נמל התעופה פיומיצ'ינו
- כרטיס דילוג על התור למוזיאוני הוותיקן והקפלה הסיסטינית
- כרטיס לאוטובוס התיירים Hop-On Hop-Off ברומא
- כרטיס VIP לקולוסיאום, הפורום הרומי וסיור בגבעת הפאלאטיום
- כרטיסי דילוג על התור לקולוסיאום, הפורום הרומי, וגבעת הפאלאטיום
למעשה, הפרויקט הזה נולד כמענה לצורך פרקטי. לפני שחשב ברמנטה על פתרונות הנדסיים מרשימים ופורצי דרך בתקופתו, האדריכל ואיש האשכולות עשה מה שאדריכלים עושים גם היום כשהם ניגשים לתכנון חדש – שאל את עצמו מי הולך להשתמש בגרם המדרגות הזה, מדוע הוא זקוק לו ועל איזה צורך הוא נותן מענה?
ובדיוק כך, הצד הפרקטי של הפרויקט השאפתני הזה ענה על הצורך של האפיפיור לנוע בקלות בין ארמון בלוודר לחלק החיצוני של הבניין, כשהוא לבוש במלוא הדרו בבגדים ואביזרים כבדים, שהקשו על תנועתו. היבט נוסף לתכנון היה שינוע סחורה וחומרי גלם שנכנסו ויצאו מהוותיקן בעזרת סוסים ופרדות.
בנוסף, הוא נבנה כדי לאפשר לאפיפיור יוליוס השני להיכנס למגורים הפרטיים בעגלה רתומה. בהתחשב בעבודה שגרם המדרגות המקורי סגור כיום לקהל הרחב, המחשבה על כך שסוסים ופרדים רצו במעלה ובמורד המדרגות בקלילות מעלה חיוך. המבנה הכפול והמורכב של המדרגות אפשר תנועה בשני כיוונים, מבלי שהעולים במעלה המדרגות יפריעו לאלו שיורדים בו.
ואיך נראה גרם המדרגות המקורי?
גרם המדרגות המקורי ניצב במרכזו של חלל מרובע ואת מהלך הספירלה מלווים עמודים דוריים מגרניט וריצוף של אדרת דג (פישבון) על הרצפה. השילוב בין העמודים הרחבים והסטטיים לבין התנועה האינסופית של גרם המדרגות עצמו יוצר את ההרמוניה הייחודית שמאפיינת את סגנונו של ברמנטה. למרות חשיבותו ההיסטורית, גרם המדרגות המקורי אינו פתוח לקהל הרחב, אך ניתן לבקר בו בסיורים מודרכים בהזמנה מראש.
הגרסה המודרנית לגרם המדרגות האיקוני
ב-1932, גרם המדרגות של ברמנטה זכה לגרסה מודרנית של האדריכל האיטלקי ג'וזפה מומו. גרם המדרגות, שנמצא במוזיאון פיו קלמנטינו, שאב השראה מעבודתו פורצת הדרך של ברמנטה וגם הוא תוכנן כמהלך כפול שמאפשר ירידה ועלייה בצורה מקבילה.
במרכז החלל ומעל המדרגות, כיפת זכוכית מאפשרת לאור טבעי לזרום פנימה. המעקה המלווה את המדרגות עשוי ממתכת ומעוטר בפיתוחים דקורטיביים. ככל שעולים מעלה, גובה ורוחב המדרגות משתנה והן נעשות נמוכות ורחבות יותר, עד שהן הופכות לרמפה בשיפוע נעים להליכה.
הגרסה המקורית והמודרנית של המדרגות מהוות השראה בכל העולם ליצירת גרמי מדרגות כפולים וספירליים ועם הידע הקיים כיום, זה נראה פשוט. אך בעבר, בתכנון המקורי של ברמנטה, יצירת המהלך עצמו, החציבה באבן, צורת ההעמדה של העמודים, החישובים ההנדסיים שקשורים בעומסים ובתכונות החומר, המחשבה על המשתמשים בו ועוד אינספור פרטים קטנים – היו פורצי דרך.
גרם המדרגות של ברמנטה, הן המקורי והן המודרני, מהווים דוגמה לפתרונות אדריכליים מתקדמים ולעיצובים שמאתגרים את גבולות היצירתיות וההנדסה. מבנים אלו מהווים חלק בלתי נפרד מההיסטוריה והמורשת האדריכלית של הוותיקן.
דונטו ברמנטה: האדריכל שהביא את הרנסנס אל הוותיקן
דונטו ברמנטה, או בשמו המלא דונטו די פסקוצ'יו ד'אנטוניו, נולד בשנת 1444 בכפר פירמזנו שבאיטליה, והיה אחד מהאדריכלים המשפיעים ביותר של תקופת הרנסנס. הוא החל את דרכו כאמן ופסל, אך בהמשך התמסר לאדריכלות, והפך לאחד ממובילי התחום בתקופתו.
ומה הקשר שלו אל הוותיקן?
ברמנטה הגיע לרומא בשנת 1499, ושם החל את שיתוף הפעולה הפורה שלו עם הוותיקן. בתקופה זו, האפיפיור יוליוס השני החל בפרויקט שאפתני לשיפוץ ובנייה מחדש של חלקים נרחבים מהוותיקן ומכנסיית פטרוס הקדוש, במטרה להפוך את רומא למרכז הרוחני והדתי הגדול ביותר.
ברמנטה נבחר לשמש כאדריכל הראשי של הפרויקט הזה. וכך, ברמנטה היה זה שתכנן במקור את החלק הראשון של בזיליקת פטרוס הקדוש ואזורים נוספים ברחבי הוותיקן. עיצובו של ברמנטה לבזיליקה התבסס על צורת צלב יווני, והבנייה נמשכה זמן רב לאחר מותו, אך השפעתו ניכרת במבנה הסופי.
לצד גרם המדרגות המפורסם ובזיליקת פטרוס הקדוש, ברמנטה היה מעורב בפרויקטים רבים בוותיקן, ביניהם גם עיצוב חצר ארמון בלוודר ואכסדרת הוותיקן בארמון האפוסטולי – מעונו הרשמי של הכס הקדוש.
ברמנטה נפטר בשנת 1514, אך המורשת שלו נמשכת עד היום, ובנייניו ומבניו נחשבים לאבני דרך באדריכלות הרנסנס. גרם המדרגות של ברמנטה והפרויקטים הנוספים שלו בוותיקן הם עדות ליכולת האדריכלית המופלאה שלו ולתרומתו המשמעותית לעולם האדריכלות.
- כמה עולה לטייל בוותיקן?
- מדריך לרכישת כרטיסים למוזיאון הוותיקן
- מסלול טיול מומלץ לפעם הראשונה בוותיקן
- מלונות מומלצים ליד הוותיקן
- השכרת רכב
- ביטוח נסיעות
- טיסות זולות (מאוד!)