דף הבית » שער טיטוס – שער הניצחון ברומא
הכתובת העתיקה בראש שער טיטוס

שער טיטוס – שער הניצחון ברומא

קשת טיטוס עומדת במרכז רומא לא הרחק מהקולוסיאום. היא הוקמה והושלמה בערך בשנת 81 לספירה, בתקופת שלטונו של הקיסר טיטוס. הקשת מנציחה את הניצחון הרומאי על היהודים במלחמה בה נחרב בית המקדש. תבליטים מפוסלים על הקירות הפנימיים של הקשת מתארים את האירועים. בצד הצפוני של השער טיטוס רוכב מנצח על מרכבה המוכתרת על ידי האלה ניקה ובצד הדרומי מצעד של מנצחים נושאי שלל מבית המקדש בירושלים: פריטים אלו כוללים את שולחן זהב, חצוצרות כסף ובולטת במרכז חנוכיית זהב בת שבעה קנים.

שער טיטוס

הניצחון הרומי

הניצחון הרומי היה מסורת לחימה עתיקה – מצעד כה מופרע ששיאו הסמלי היה כרוך בהזנקת הגנרל המנצח למעמד כמעט אלוהי הרומאים סימנו את מעמדו על ידי הכתמת פניו באדום באמצעות אבקת צינובר. מייסד רומא, רומולוס, היה הראשון שחגג את הטקס.

מבט לשער טיטוס

הניצחון על היהודים

בקיץ 71 לספירה הקיסר הרומי אספסיאנוס וטיטוס, בנו הבכור, הצליחו להכניע את המרד שהתפתח ביהודה (ישראל דהיום), החריבו את בית המקדש, בזזו משם שלל רב בדמות כלי הקודש של בית המקדש וחזרו לרומא כדי לחגוג את ההישג הזה.

הרבה מאוד עמד על כף המאזניים עבור אספסיאנוס וטיטוס, שניהם קיסרים חדשים יחסית משושלת משפחתית (פלאביוס) שלא הייתה מפוארת במיוחד. הכבוד הגדול להם זכו בעקבות הניצחון הוענק להם במשותף והאירוע הזה התחרה בכל מה שרומא ראתה בעבר: שלל, שבויים, עבדים ועוד.

טקס הניצחון, המצעד ואפילו המעמד האלוהי למחצה שהוענק למנצח היה תמיד אירוע חולף. מסיבה זו, הבנייה של אנדרטאות קבועות ומרשימות (כמו שער טיטוס) שימשה כדי להשפיע על הנוף האורבני והזיכרון הלאומי שנמשך זמן רב יותר מאירועי הניצחון עצמו.

טופוגרפיה והניצחון

קשת טיטוס ממוקמת בנקודה הגבוהה ביותר של ויה סקרה, "הדרך הקדושה" ששימשה כרחוב הראשי ברומא העתיקה. יתר על כן, קשת טיטוס נמצאת בנקודת מפתח לאורך דרך הניצחון (Triumphalis) המקשרת חזותית את העמק בו נמצא הקולוסיאום לעמק הפורום הרומי וגבעת הקפיטולין שמעבר לו.

מצעדי ניצחון רבים עברו לאורך מסלול זה במשך מאות שנים ולכן הבחירה להציב את שער הניצחון של טיטוס על פני המסלול הזה לא הייתה מקרית אלא נעשתה בכוונה תחילה.

שער טיטוס נוסף, מוקם בקירקוס מקסימוס, אך נותרו ממנה רק שברים מפוזרים ותעתיק מימי הביניים של כתובת ההקדשה של השער. חפירות ארכיאולוגיות אחרונות בקירקוס מקסימוס חשפו שרידים ואת יסודותיה.

airalo ad

הכתובת בראש שער טיטוס

הכתובת העתיקה בראש שער טיטוס
הכתובת העתיקה בראש שער טיטוס (81 לספירה)

הכתובת הקדומה ששרדה בחלק העליון של השער היא כתובת הקדשה לטיטוס. בטקסט של הכתובת בעליית הגג נכתב:

SENATVSPOPVLVSQVE·ROMANVSDIVO·TITO·DIVI·VESPASIANI·FVESPASIANO·AVGVSTO

התרגום מלטינית לעברית הוא: "הסנאט והעם הרומי (מקדישים זאת) לטיטוס אספסיאנוס אוגוסטוס, בנו של אספסיאנוס האלים".

שער טיטוס - שער הניצחון ברומא
שער טיטוס – שער הניצחון ברומא

הכתובת הופכת את ההקדשה לפומבית – שבוצעה מצד הסנאט והעם הרומי (Senatus Populusque Romanus), ומזכירה לצופים את הקישור של טיטוס לאביו האלים כמוהו, אספסיאנוס, שמת בשנת 79 לספירה.

Powered by GetYourGuide

התבליטים שעל שער טיטוס

תבליט המנורה על שער טיטוס
תבליט המנורה על שער טיטוס

שני תבליטי לוח מצפים את המעבר היחיד בשער, ושלישי מעטר את הקמרון (תבליט הקמרון נמצא למעלה). הנושא של התבליטים הצמודים נשען על ניצחון אספסיאנוס וטיטוס בשנת 71 לספירה, המתאר פרקי ניצחון מרכזיים לאחר נפילת ירושלים. בסצנה אחת רומאים נושאים שלל מבית המקדש בירושלים, כולל מנורה, חצוצרות קודש ושולחן לחם הפנים. מחקרים אחרונים הראו כי פריטים אלו נצבעו באוכר צהוב.

התבליט של אלת הניצחון על שער טיטוס
התבליט של אלת הניצחון על שער טיטוס

לוח הניצחון ממול מתאר את טיטוס במרכבת ניצחון בת ארבעה סוסים ואחריה אלת הניצחון ויקטוריה כשלפניה מלווים רשמיים של הסנאט והעם הרומי.

מכיוון שמצעד הניצחון עבר דרך הנקודה שבה נבנתה הקשת, תמונות אלה משמשות כמזכרת עוצמתית לניצחון של הרומאים בירושלים. התיאור בתבליטים מהדהד את המצעד הפרוע שתיאר פלביוס יוספוס.

שיקום השער

במהלך המאה ה-11 שולב שער הניצחון במצודה שנבנתה על ידי משפחת פרנג'פני ברומא, וכתוצאה מכך נגרם נזק לתבליטי הפאנל שנראים עד היום. בשנת 1821, במהלך כהונתו של האפיפיור פיוס השביעי, בוצע שיקום מקיף של המבנה.

פורסם ב:

Scroll to Top
דילוג לתוכן